Het scooter praktijkexamen, 3 tips om te slagen

Als je zestien jaar of ouder bent, mag je op een scooter rijden. Hiervoor heb je echter wel een rijbewijs nodig, het AM-rijbewijs. Wat je misschien niet wist is dat scooter een verzamelnaam is voor zowel een brommer als een snorfiets. Met het AM-rijbewijs mag je dus op beide rijden en het praktijkexamen wordt afgenomen op een brommer. Voordat je je praktijkexamen kunt aanvragen, moet je eerst geslaagd zijn voor het theorie-examen.

Hoe gaat het examen?
Voordat je het examen aanvraagt, is het belangrijk om genoeg lessen te volgen en ervaring op te doen onder begeleiding van een instructeur. Op de dag van het examen neem je de officiële aanmelding en een geldig ID of paspoort mee naar de afdeling van het CBR waar je je examen gaat doen. De examinator daar controleert naast je gegevens of je geslaagd bent voor het theorie-examen. Daarna gaan jullie op weg, ieder op een eigen bromfiets met helm. De instructeur mag ook mee op een eigen bromfiets. De rit duurt ongeveer 25 minuten, waarna je vrijwel direct te horen krijgt of je geslaagd bent of niet.

Tips voor tijdens het rijexamen

Tip 1: Kijken en zien
Tijdens het rijden op een scooter is veiligheid belangrijk. De examinator bekijkt dan ook of je je veilig door het verkeer begeeft en of je laat zien dat je een goed overzicht hebt over alle verschillende situaties. Het is belangrijk dat je goed laat zien aan de examinator, die achter je rijdt, dat je goed kijkt. Doe dit niet overdreven, maar gebruik ook niet alleen je ogen, die kan hij of zij niet zien.

Tip 2: Let op je plaats
Let goed op waar je precies rijdt. Rijd niet te dicht langs andere weggebruikers, houd voldoende afstand en hinder niet. Sorteer altijd goed voor en kijk waar je wel of niet op de rijbaan moet rijden.

Tip 3: De juiste snelheid
Om te laten zien dat je zelfverzekerd bent en dat je veilig rijdt, is rijden op de juiste snelheid belangrijk. Pas je goed aan aan de verschillende verkeerssituaties, rem op tijd en ga nooit te hard door de bocht. Let op dat je ook niet te langzaam rijdt om te laten zien dat je het allemaal goed doet, dat kan lijken op onzekerheid.

Wil jij op een scooter leren rijden? Meld je aan bij Energy Traffic Education in de omgeving van Enschede en Zwolle!

0
Feed

Schrijf een reactie