Autorijbewijs

Welke periode van het jaar is het meest geschikt om te beginnen met autorijles?

Als je wilt autorijden, moet je eerst je rijbewijs halen en daarvoor moet je rijlessen volgen. Maar welk moment van het jaar is nu het beste moment om met die rijlessen te beginnen, zodat je de meeste rijervaring op kunt doen? In de zomer, als het minder druk is of in de winter met slechter weer en als het vroeg donker is? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen voor je op een rijtje.

Rijlessen in de (zomer)vakantie
De meeste leerlingen hebben meer dan twintig lessen nodig om het autorijden goed onder de knie te krijgen. Heb je twee rijlessen per week, dan ben je al snel een paar maanden bezig. Les je in de zomervakantie, dan kun je waarschijnlijk meer lessen in een kortere tijd plannen. Hierdoor kun je waarschijnlijk sneller op voor het rijexamen. Tenminste, als je rijinstructeur niet met vakantie gaat, want dan heb je al snel vertraging. Een ander voordeel aan het lessen in een vakantieperiode is dat het een stuk minder druk is op de weg, zowel in de spits als overdag. Ook is het langer licht, waardoor je niet in het donker hoeft te rijden.

Midden in de winter of juist niet?
Als je met rijles begint, is de kans groot dat je ook in de winterperiode met rijlessen bezig bent. De weersomstandigheden zijn in deze tijd van het jaar duidelijk anders dan in de rest van het jaar. Regen, sneeuw, gladheid en wind en het is ook nog eens vroeg donker. Best een pittige periode dus voor lessen. Best eng ook eigenlijk wel, maar aan de andere kant is het goed om al tijdens rijlessen met deze omstandigheden te maken te krijgen in plaats van na het behalen van je rijbewijs. Kun je dit aan, dan zul je niet voor veel verrassingen komen te staan.

Wat is de beste optie?
Als je eenmaal je rijbewijs hebt, moet je in alle omstandigheden kunnen rijden. Weer of geen weer, druk of niet druk en in het donker of in fel zonlicht. Het is prettig als je de ervaring al opgedaan hebt tijdens de rijlessen, zodat je er al aan hebt kunnen wennen. Start dan ook met rijlessen op het moment dat je er zelf klaar voor bent en vertrouw op de rijinstructeur die je zo goed mogelijk zal voorbereiden op alle omstandigheden de je tijdens het autorijden kunt tegenkomen.

Ben jij klaar voor autorijlessen? Neem contact op met Energy Traffic Education in de omgeving van Zwolle.

0
Feed

Schrijf een reactie