Veilig je motorrijbewijs halen bij Energy Traffic Education in Zwolle

Op een motor ben je een kwetsbare deelnemer aan het verkeer. Daarom staat jouw veiligheid voorop en werken we tijdens de lessen extra aan je verkeersinzicht en gevaarherkenning. Dan kan jij straks met een gerust gevoel de weg op.

Contact

Motorrijles

Onze motoropleiding is in twee delen opgesplitst:

 • Voertuigbeheersing (AVB)
 • Verkeersdeelneming (AVD)

Voertuigbeheersing

De voertuigbeheersing bestaat uit 12 bijzondere verrichtingen. Op je examen zal de examinator je vragen 7 verrichtingen te laten zien. Daarvan moeten er 5, eventueel met herkansing, goed zijn. Er zijn 4 verplichte oefeningen. Lopen met de motor en in een denkbeeldige garage plaatsen, de langzame slalom, de uitwijkoefening en de noodstop. Verder leer je de precisiestop en de remproef. Deze voer je, net zoals de noodstop en de uitwijk, uit met 50 km/uur. Ook leer je de vertragingsoefening. Als laatste van de oefeningen op snelheid is er de snelle slalom. Deze voer je uit met 30 km/uur. Bij de langzame oefeningen leer je wegrijden uit een parkeervak, zowel naar links als naar rechts. Ook leer je de halve draai, ook weer naar links en rechts. Hier sluit de 8 dan weer op aan. Als laatste, en die leer je als voorbereiding op de langzame slalom, leer je het stapvoets rijden.

Verkeersdeelneming

Tijdens het onderdeel verkeersdeelneming leer je rijden in het dagelijks verkeer, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Ook besteden we aandacht aan verkeersborden en aan andere informatie op de weg.

Doordat ik met de motor achter je rijd, kan ik goed zien wat je doet. Soms rijd ik dicht achter of naast je en let ik op je houding en de bediening van de motor. Het volgen met de motor heeft voor jou als extra voordeel dat ik, als iets niet duidelijk voor je is, het voor kan doen. Iets wat niet lukt als de instructeur je met de auto volgt!

 

De motorrijlessen worden gegeven op een Honda Cb-f500 voor het A2 rijbewijs en op een Kawasaki Z650 voor het A rijbewijs. Beide zijn zuinige en veilige motoren. Zuinig door het beproefde 2-cilinderblok en veilig doordat de motoren zijn voorzien van het ABS-remsysteem. Een blokkerend wiel tijdens hard remmen is hierdoor zo goed als onmogelijk.

Ook de instructeur heeft een zeer zuinige motorfiets, zodat rijles geven geen grote belasting op het milieu geeft.

 

Door onze locatie in de Aa-Landen, Zwolle-Noord, zijn wij ook vanuit Hasselt en Zwartsluis goed te bereiken. Het parkeren is gratis!

Tarieven motorrijles

 • Motorrijles per uur (60 min)

  € 54,-

 • Examen voertuigbeheersing (AVB) incl. motorhuur

  € 160,-

 • Examen verkeersdeelneming (AVD) incl. motorhuur

  € 255,-

 • Herexamen voertuigbeheersing (AVB) incl. motorhuur

  € 160,-

 • Herexamen verkeersdeelneming (AVD) incl. motorhuur

  € 255,-

 • Theorieboek en oefenboek

  € 44,-

 • Theoriecursus online per maand

  € 10,-

 • Theorie-examen

  € 46,-

 • Theorie-examen extra tijd

  € 58,-

 • Theorie-examen individueel

  € 105,-

De certificaten

A1

Je mag vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen voor je rijbewijs A1. Voorwaarde is dat je in het bezit bent van theoriecertificaat A, rijbewijs A1 automaat of rijbewijs B.

Vanaf 18 jaar kun je rijbewijs A1 behalen. Je mag gaan lessen als je 17 bent. Voorwaarde is het bezit van theoriecertificaat A, rijbewijs A1 automaat of rijbewijs B.

Het eerste praktijkexamen is voertuigbeheersing (AVB). Je moet theoriecertificaat A of rijbewijs B hebben.
Hierna volgt het examen verkeersdeelneming (AVD). Benodigd hiervoor zijn theoriecertificaat A en examen AVB. Je mag hierna motoren besturen met max. 125 cc en 11 KW en <0.1 KW/kg.

 

A2

Vanaf 20 jaar kun je dan rijbewijs A2 gaan halen. Hiervoor volg je een aantal lessen en ben je uiteraard in het bezit van rijbewijs A1. Je doet examen verkeersdeelneming. Je mag dan motoren besturen van max. 35 KW en <0.2 KW/kg.

 

A

Weer 2 jaar later, dus als je 22 bent, kun je de laatste stap zetten. Wederom een aantal lessen en het examen verkeersdeelneming. Hiervoor moet je in het bezit zijn van rijbewijs A2. Na dit examen zijn er geen beperkingen meer voor de motor die je mag besturen. Rijbewijs A is je beloning.

Als je direct voor het rijbewijs A wilt opgaan moet je in ieder geval 24 jaar zijn. Voor het lessen bezit je een theoriecertificaat A, rijbewijs A automaat, A1 of B. Hierna volgt het examen voertuigbeheersing. Daarna volgt je laatste examen, verkeersdeelneming. Vereisten zijn theoriecertificaat A en een voldoende examen voertuigbeheersing.